
Mobiliteitsplan

In samenwerking met enkele enthousiaste Bocholtenaren en het studiebureau PLOT brainstormden we over mogelijke oplossingen en verbeteringen om van het hart van Bocholt een verkeersveilige, levendige omgeving te maken. Die aanbevelingen goten we in enkele voorkeursscenario’s, die we aan de hand van vijf proefopstellingen zullen testen.
Op dit moment voeren we nulmetingen uit om de situatie vóór de plaatsing van de proefopstellingen in kaart te brengen. Dat laat ons overigens toe het effect van de proefopstellingen efficiënt te meten.
Tussen 8 mei en 10 juli plaatsen we de proefopstellingen om de nieuwe verkeerssituaties uit te testen. Onderaan lichten we de proefopstellingen gedetailleerd toe.
Proefopstelling 1 | Plataandreef
- De Plataandreef wordt een doodlopende weg (uitgezonderd fietsers en voetgangers). Er is geen sluipverkeer meer mogelijk via de Driemorgenstraat. Je kan dus niet meer van de Driemorgenstraat naar de Plataandreef en vice versa.
Deze ingreep zorgt voor een ontlasting van het kruispunt Breeërweg-Plataandreef. Enkel bestemmingsverkeer (bewoners Plataandreef en bezoekers kerkhof) maken nu nog gebruik van deze weg. Ook de Driemorgenstraat ontzien we zo van sluipverkeer.
Proefopstelling 2 | Damburgstraat
- De Damburgstraat (tussen de Dorpsstraat en de Kloosterstraat) wordt een doodlopende straat (uitgezonderd voor fietsers en voetgangers). De Damburgstraat zal voor voertuigen enkel toegankelijk zijn vanuit de Kloosterstraat.
Om het kruispunt Damburgstraat-Dorpsstraat-Damburgstraat te ontlasten en de gevaarlijke oversteek vanuit de Damburgstraat via de Dorpsstraat naar de Damburgsstraat en vice versa te vermijden, kozen we voor het doodlopend maken van het stuk Damburgstraat tussen de Dorpsstraat en de Kloosterstraat.
Proefopstelling 3 | Schutterstraat
- Het éénrichtingsverkeer (uitgezonderd fietsers en voetgangers) dat momenteel van kracht is in de Schutterstraat (vanaf Dorpsstraat naar Kloosterstraat) wordt omgekeerd. De éénrichting zal nu lopen vanaf de Kloosterstraat naar de Dorpsstraat.
Sluipverkeer van de Dorpsstraat richting de Kloosterstraat wordt zo uitgesloten. De uitrit via de Schutterstraat is in vergelijking met het kruispunt Damburgstraat-Dorpsstraat minder gevaarlijk (driearmig ten opzichte van vierarmig).
Proefopstelling 4 | Kloosterstraat
- Er wordt éénrichting (uitgezonderd fietsers en voetgangers) ingevoerd in de Kloosterstraat tussen de kruispunten Dorpsstraat-Kloosterstraat en Kloosterstraat-Kerkhofstraat in de richting van de Kerkhofstraat.
Er komt éénrichtingsverkeer in de Kloosterstraat om het kruispunt Dorpsstraat-Kapelstraat-Brugstraat-Kloosterstraat te ontlasten. Er is geen gemotoriseerd uitgaand verkeer meer mogelijk vanuit de Kloosterstraat richting het kruispunt met de Brugstraat. Dit maakt het kruispunt veiliger.
Proefopstelling 5 | Brugstraat
- Het verbindingswegje tussen de Heuvelstraat en Brugstraat – in de volksmond het Poststraatje – wordt langs twee zijden een doodlopende straat (uitgezonderd voor fietsers en voetgangers).
Deze ingreep creëert een zachte, veilige verbinding tussen de Heuvel- en Brugstraat.
In de derde fase van het mobiliteitsplan testen we de efficiëntie van de nieuwe verkeerssituaties. Zo zullen we aan de hand van het mobiliteitsplatform van Cegeka computersimulaties uitvoeren om te achterhalen of de proefopstellingen hun doel al dan niet bereiken. Daarnaast gebruiken we de feedback van Bocholtenaren, de werkgroep, het bestuur en de betrokken gemeentelijke diensten om te beslissen of we de ingrepen behouden, bijsturen of opgeven.
